Brazil

America Latină este una dintre cele mai importante regiuni, care în viitor va avea un impact semnificativ pe piața globală a energiei.

Piața gazelor naturale comprimate (GNC) a început să se dezvolte în Brazilia după anul 1992, odată cu crearea rețelei de stații de alimentare cu gaz și adoptarea unei legi federale care prevede utilizarea metanului pentru serviciile taxi și parcul de autobuze. Dezvoltarea GNC în mare parte s-a evidențiat în orașele mari: Rio de Janeiro și Sao Paulo.

Un moment decisiv pentru această ramură a devenit în octombrie 2016, atunci când compania braziliană Petrobras a adoptat o politica de piață a prețurilor combustibilelor, care a permis GNC să concureze cu benzina și etanolul.

În 2018 în Brazilia numărul total de vehicule care funcționează pe bază de gaze naturale constituie cifra de 1,86 milioane (aproximativ 2% din flota de vehicule), iar numărul stațiilor de alimentare cu GNC a fost de 1,8 mii. Anual peste 100 de mii de vehicule sunt conversate pe metan.

Vânzările de gaze naturale comprimate în Brazilia ajung la 6,25 milioane de metri cubi pe zi. Consumul anual de GNC ca combustibil pentru vehicule depășește 2 miliarde de metri cubi.

Măsurile de stimulare includ următoarele:

  • Șoferii care utilizează GNC drept combustibil au avantajul unei reduceri de 60% la impozitul pe proprietatea vehiculului.
  • Interzicerea utilizării motorinei pe vehiculele ușoare și medii de pasageri.