Iran

Potrivit raportului anual realizat de British Petroleum – Statistical Review of World Energy 2019 – Iranul dispune de 32 trln m3 de gaze naturale în rezervă. Mai mult de 4,5 mln de vehicule folosesc gaze naturale comprimate ca combustibil. Iran Petro Energy Information Network comunică că în 2019 Iran a atins un număr de 2500 stații de alimentare cu gaz natural comprimat prin întreagă țara.

Conform datelor NIORDC în anul 2020 consumul zilnic al GNC a atins 24 mln m3, însă pe an această cifră constituie mai mult de 8 mlrd m3. Acest factor este legat de majorarea prețului benzinei stabilit de Guvernul Iranului.

Gazificarea vehiculelor în țara a fost începută în 2001 din cauza dependeței majore de importul benzinei, sancțiunilor externe, precum și agravarea situației ecologice în orașe mari.

Guvernul a adoptat măsuri de stimulare a transportului pe baza GNC, care se axează pe:

  • stimularea producerii de vehicule pe gaze naturale comprimate de către întreprinderile iraniene
  • subvenții pentru conversia transportului public si a serviciului taxi pe baza GNC
  • finanțarea în construcția infrastructurii
  • stimularea localizării producerii de echipament pentru compressor

Ministerul Petrolului din Iran consideră că GNC este combustibilul național, astfel pentru creșterea ponderii acestui combustibil în sectorul energetic, este planificată conversia a 1,46 milioane de transport public în vehicule cu dublu combustibil, ceea ce ar putea crește consumul de GNC pînă la 10 mln m3 pe zi.