Argentina

Argentina este un pionier în tehnologiile gazelor naturale comprimate (GNC) și a echipamentelor pentru compresoare (de exemplu, Aspro, GNC Galileo).

Potrivit NGV Global, numărul total de vehicule care utilizează gazele naturale comprimate în calitate de combustibil din Argentina a ajuns pînă la 2,2 milioane în 2018, ceea ce reprezintă 9,5% din flotă de vehicule a țării, iar numărul stațiilor de alimentare cu gaz este de 2000 unități. Volumul mediu lunar de vânzări în țară este de 240 de milioane de metri cubi și constituie aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an.

Utilizarea metanului în transportul Argentinei a început în 1984 ca parte a unui program de zece ani privind substituire a combustibilului lichid – „Plan de Sustitucion de Combustible Liquidos” – pentru a crește exportul de petrol și produse petroliere. Printre primii pași au fost transformarea a câteva sute unități de taxi pe GNC și deschiderea primei stații de alimentare cu gaz.

Experții evidențiază faptul că printre principalele măsuri luate de guvernul Argentinei pentru a stimula dezvoltarea GNC a fost:

  • crearea unui cadru legislativ în care extinderea utilizării gazelor naturale a fost inclusă în sfera intereselor naționale
  • s-a stabilit responsabilitatea pentru implementarea programului de extindere a utilizării metanului ca combustibil (YPF și Gas del Estado)
  • au fost introduse restricții privind prețul GNC la 45% din costul benzinei
  • proprietarii mașinilor convertite au primit împrumuturi preferențiale
  • normele privind amplasarea stațiilor de alimentare în localități au fost simplificate