02 noiembrie 2019
Dialog deschis cu Ministrul Finanțelor

Vineri, 01 noiembrie 2019, peste 50 de membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la un dialog deschis cu Natalia Gavrilița, Ministru al Finanțelor.

Scopul ședinței a fost discutarea măsurilor întreprinse de Ministerul Finanțelor în vederea soluționării solicitărilor și propunerilor mediului de afaceri, sinteza cărora a fost înaintată de CCI a RM, urmare a ședinței organizată pe data de 14 august 2019.

Natalia Gavriliță a menționat că dialogul constant dintre mediul de afaceri și autorități este unul foarte important, fiindcă, în primul rând, contribuie la îmbunătățirea politicilor statului.

La ședință au fost discutate propunerile consolidate pentru elaborarea obiectivelor ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2020, precum și au fost prezentate, de către Ministerul Finanțelor, obiectivele politicii fiscale și vamale pentru anii 2020-2022.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Ședinței Comitetelor de Antreprenoriat de pe lângă CCI a RM și a avut ca scop abordarea subiectelor actuale din domeniul de gestiune al Ministerului Finanțelor, printre care politica bugetar fiscală pentru anul viitor (2020).

Ca întrebari ce vizează activitatea SRL “Transautogaz” s-au discutat subiecte ce vizează Codul Fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 după cum urmează:

  • Scutirea de T.V.A a autobuzelor echipate cu motor cu ardere internă, care folosesc în calitate de combustibil gaz natural. Aceasta va reduce importul de autobuze și microbuze cu motoare disel, care poluează mediul ambiant și care urmează a fi interzise în UE și în alte state.
  • Înlesniri la plata accizelor. A complete cuvîntul “hibrid” cu sintagma“și pentru autoturisme, ce folosesc în calitate de combustibil gazul natural comprimat”. Aceasta a avut argumentarea impactul asupra mediului(gazul natural, în calitate de combustibil, poluează mediul de 10 ori mai puțin comparativ cu benzina sau motorina) și eficiența economică a transportului ce folosește gazul natural în calitate de combustibil (costul GNC este de 2,2 ori mai mic decît a benzinei și a motorinei).